Økokjøring er en kjøreteknikk som kort sagt består av å kjøre en viss avstand med lavest drivstofforbruk. Det er både økonomisk og økologisk og har mange fordeler for både sjåføren og kloden. Hva skal man huske på når man setter seg bak rattet? Hvilke regler skal man følge? Hva bør man unngå?
Økokjøring – alt du trenger å vite
Økonomisk kjøring gir ikke bare økonomiske fordeler, men påvirker også sikkerheten og miljøet. For å kjøre økonomisk trenger man bare å følge visse prinsipper og tenke taktisk. Tenk flyt i kjøring, vær oppmerksom og prøv å forutse hendelser i trafikken. Jo færre brå manøvrer, desto lavere drivstofforbruk. Smarte løsninger som finnes i din bil, kan også være til hjelp. Vår Bilutleie tilbyr bilmodeller utstyrt med systemer som fremmer lavt drivstofforbruk.
Økonomisk bilkjøring – en praktisk guide
Vil du kjøre økonomisk, miljøvennlig og redusere slitasje på bilens mekaniske deler? Lær 7 viktigste prinsipper for miljøvennlig bilkjøring og kjør tryggere.
Hvor lenge bør man la bilen varme opp?
Etter å ha skrudd på tenningen, bør man komme seg av sted så snart som mulig. Jo lenger bilen står på unødvendig tomgang, desto større drivstofforbruk blir det. Dette fordi motoren varmes raskest opp under kjøring.
Når skifter man fra 1. til 2. gir?
Som regel brukes første gir nesten kun fra stillestående. Man skifter til andre gir etter ca. 10 meter. Å kjøre for lenge på lavt gir fører til unødvendig drivstoffbruk.
Hvilket turtall er det best å kjøre på?
Grunnprinsippet er å kjøre på høyest mulig gir, men holde turtall så lavt som mulig. Lavere turtall gir mindre drivstofforbruk. Du kan lese om det beste anbefalte turtallet i produsentens anbefalinger. For en bensinmotor er gjerne 3500 o/min optimal fart på motoren mens 1500 til 3000 er det mest normale turtallsområdet på en dieselmotor Det er også lurt å bruke cruisekontrollen. Kjøring med jevn hastighet har en positiv effekt på motoren.
Hvordan lære seg å bremse riktig?
Økonomisk kjøring handler om flyt. Unngå kraftig nedbremsing. Brå nedbremsing øker ikke bare drivstofforbruket, men bidrar også til raskere slitasje på bremseklossene. I tillegg øker dynamisk kjøring sannsynligheten for en ulykke eller kollisjon.
Sparer man drivstoff når man kjører på tomgang?
Mange synes det er best å sette bilen i fri og clutche ut når de nærmer seg et kryss eller trafikklys. Denne oppfatningen er imidlertid feil. Bruk motorbrems ved å gire gradvis ned i stedet for å bruke fotbremsen. Motoren bruker ikke drivstoff under motorbremsing. Gradvis hastighetsreduksjon gir også bedre kontroll over kjøretøyet. Dette har særlig betydning på kaldere dager. Du kan lese mer om dette i vår artikkel: Økonomisk fornuftig og kulden.
Tips for økonomisk bykjøring
Først og fremst bør man unngå brå manøvrer, dvs. brå nedbremsing og akselerasjon. Vær oppmerksom, les trafikken og hold passende avstand mellom kjøretøyet foran.
Har bilens tilstand noe å si for høyere drivstofforbruk?
Sjekk oljen, filtrene og hjullagrene regelmessig. Disse elementene kan betydelig øke drivstofforbruket. Husk regelmessig sjekk av lufttrykk og riktig balanserte hjul. Disse problemene kan gi utslag i høyere drivstofforbruk.
Velg en miljøvennlig kjørestil
Selv om miljøvennlig kjøring kan virke komplisert i starten, tar det ikke lang tid før den blir en automatisk vane. Det er lurt å analysere driftskostnadene fortløpende. Nyere biler er utstyrt i avanserte datamaskiner, noe som gjør det mye enklere. I disse bilene viser systemet når man bør skifte gir samt aktuelt drivstofforbruk.