Hva kan du kjøre med førerkort klasse B?

Reiseentusiastene velger mer og mer oftere bilferie. Manglende kunnskap om gjeldende forskrifter kan imidlertid ødelegge ferieidyllen. Det er viktig å vite hva man kan kjøre med førerkort klasse B? Er “vanlig førerkort” nok for å dra en campingvogn? Og hva om man vil reise med hele familien eller med en større gruppe venner?

Klasse B – hva kan du kjøre med denne?

Førerkort klasse B er den vanligste førerkorttypen for de fleste sjåførene som kjøper sitt første kjøretøy. Førerkort B gir deg rett til å kjøre personbil eller et vogntog bestående av motorvogn og tilhenger med visse begrensninger. Motorvogn må ikke brukes til å trekke tilhenger eller tilhengerredskap med aktuell totalvekt som er større enn den vektgrense for tilhenger som er fastsatt for motorvognen. Dette er gode nyheter for alle som drømmer om campingvognferie. Klasse B gir deg rett til å slepe en lett tilhenger, for eksempel en campingvogn.

Førerkort B kan gi også deg rett til å kjøre andre typer kjøretøy eller motorredskap, med visse begrensningene. Med førerkort klasse B kan du kjøre blant annet:

Det fremkommer fra forskriften at førerkort klasse B gir deg rett til å trekke en tilhenger som veier opptil 750 kg. I de fleste tilfeller er det nok til å slepe en campingvogn. Men hva om du skal på ferie med en campingvogn som er tyngre? Da må du utvide førerrett til klasse BE, som gir deg rett til å slepe tyngre kjøretøy.

Hvor mange passasjerer kan jeg ha med hvis jeg har klasse B?

Du lurer kanskje på hvor mange passasjerer kan du egentlig ha med i bilen med førerkort klasse B? I dette tilfellet er reglene klare. Du kan kjøre en personbil som er godkjent for maks 8 passasjerer, i tillegg til fører.

Da lurer du kanskje også på maksimalt antall seter i bilen som du har lov å kjøre med klasse B? Etter gjeldende regelverk kan du med førerkort klasse B ha inntil 8 seter i bilen din, i tillegg til førersetet. I Norge må man være 18 år for å få førerkort klasse B.

Før ferieperioden kommer flere kunder som er interessert i minibussutleie til Oslo Bilutleie uten å være klar over at de ikke har lov å kjøre alle typer minibuss. Vi oppfordrer alle våre kunder til å bli kjent med gjeldende regelverk for hvor mange passasjerer man kan ha med i en minibuss med førerkort klasse B.

Etter gjeldende regelverk

Klasse B og varebil

Kan jeg kjøre en varebil med førerkort klasse B? Men ulike typer varebil kan du ta med fra 8 til 16 passasjerer. Du kan kjøre en varebil forutsatt at antall seter i vognkortet ikke overstiger 9. Hvis antallet seter er imidlertid større, må du utvide førerkortet ditt med en ny klasse.

Klasse B og minibuss

Hva med en minibuss? Vi anbefaler at du gjør deg kjent med spesifikasjonen på den aktuelle minibussmodellen. Det finnes kjøretøy med antall seter som gjør det mulig å kjøre minibuss med førerkort klasse B. Flere mininbusstyper kan imidlertid ta opptil 16 passasjerer, da er det ikke tilstrekkelig med klasse B.

Minibuss med 9 seter – hvilken førerkortklasse?

Skal du på ferie med din store familie eller med en gruppe venner, og vil leie en minibuss? Du må ha førerkort klasse D1 for å kjøre et kjøretøy med mer enn 9 seter. Du må være minst 21 år og ha førerkort for klasse B for å ta førerkort for klasse D1.

Med førerkort for klasse D1 kan du kjøre en minibuss som er godkjent for mellom 9 og 16 passasjerer. Den kan maks være 8 meter lang. Du kan trekke en tilhenger når den har en tillatt totalvekt på maks 750 kg.

Vil du trekke en tilhenger som veier over 750 kg, må du ta førerkort for klasse D1E.

Andre nyheter