På lange bilturer, er faktisk innsovning bak rattet en av de fremste årsakene til ulykker. Her er en liste over punkter som kan hjelpe til med å motvirke «duppen» bak rattet.
-
Start bilturen uthvilt
I utgangspunktet burde man ikke plassere seg bak rattet før en lang tur med mindre man er uthvilt. Alt fra seks til åtte timer søvn er en nødvendighet for å føle seg tipp topp. I tillegg bør man helst ikke være bakfull. Forsking viser at 17 timer uten søvn utgjør 0,5 prosent promille. Respons, reaksjonsevne og syn blir svekket, og konsentrasjosevnen er på bunn. Derfor- Vær uthvilt før bilturen.
Regelmessige pauser med bevegelse
Dette punktet er noe «selvforklarende» Men kan være grei å bli minnet på likevel. Husk pauser! Jevnlige pauser gjøre underverker. En kort spasertur i frisk luft tilfører kroppen din ny oksygen og hindrer tidlig utmattelse. Opplever du tretthet på natten, prøv en kort spasertur i frisk luft, og avslutt turen med noen enkle gynastikkøvelser, og tøy og bøy. Er du fortsatt trøtt, sov i 15 minutter før du fortsetter turen.
Lytt til kroppen
Lyssensitivitet, frysing, tunge øyelokk, repeterende blunking og gjesping vil være de første tegnende på faretruende tretthet. En såkalt mikrosøvn vil i verste fall kune få fatale konsekvenser, så følg tipsene over, og ikke ty til «lettvinte» midler som høy musikk eller synging.
Spise og drikke riktig og rikelig.
Lett fordøyelig og fiberrik kost anbefales – gjerne spredt over flere pauser. Tung mat vil belaste blodsirkulasjonen og blodsukkeret, og skape tretthetsfølelse i tillegg. Det er også viktig å drikke mye! For hver prosent mindre væske i kroppen vil konsentrasjonen avta med tilsvarende prosent, og dermed øker faren for å sovne bak rattet. Vann er din beste venn på biltur. Mange tyr til koffeinholdige drikker som Redbull og kaffe, men den stimulerende virkningen disse skaper, er bare en kort affære. Etter et kort utbrudd av energi, vil du være mer sliten enn før, og følgelig øker du risikoen for å sovne.
Sovepause.
Som nevnt over, en dupp på femten til tjue minutter vil gjøre underverker. Både konsentrasjon, oppmerksomhet og ytelse øker betrakelig. Trikset her er å våkne igjen før kroppen har nådd dyp søvn. Altså etter maks tyve minutter.