Bilstol – hvordan sette et barn trygt i bilen?

Av sikkerhetsårsaker er det bare tillatt å kjøre med et barn i bilen så lenge barnet er plassert i en bilstol. For at een bilstol kan fungere som det skal, skal man imidlertid ta hensyn til høyden og vekten på den yngste passasjeren når man kjøper setet. Hvilke andre sikkerhetsregler gjelder for transport av barn i bil?

Hva skal du legge vekt på når du skal velge bilstol?

En av utfordringene foreldre med bil står overfor, er å tilpasse bilstolen etter barnets behov. Da kan man gjerne benytte standarder som er utviklet for bilstoler. Disse standardene tar hensyn til barnets høyde (standarden i-Size ECE R129) eller vekt (standarden ECE R44/04) og tilordner disse parametrene til de enkelte aldersgruppene.

Standardene nevnt ovenfor skal imidlertid bare fungere som en veiledning når du velger en bilstol for barnet ditt. Før du kjøper den valgte modellen, forsikre deg at:

  • barnets hode ikke stikker opp over kanten på stolen – da kan stolen ikke beskytte hodet og nakken til den yngste passasjeren riktig ved bråstopp, kollisjon eller ulykke;
  • stolen har nødvendige sertifikater – bare sertifiserte stoler garanterer at de er produsert i overensstemmelse med gjeldende tekniske krav og er trygge;
  • det er mulig å montere stolen i bilen – en bilstol kan monteres enten ved hjelp av det originale utstyret i bilen – sikkerhetsbeltet – eller det populære Isofix-systemet.

Hvis den bilstolen du har valgt, ikke gir mulighet for justering, er det nødvendig å bytte den når barnet overskrider vekt- eller høydegrensen oppgitt av produsenten. Du finner mer informasjon i bruksanvisningen som følger med stolmodellen du har kjøpt.

Bakovervendt eller forovervendt bilstol?

Det anbefales over hele verden at yngste barn transporteres i en bilstol som er bakovervendt. Det er sikkerhetsårsaker som tilsier dette.

Hodet til en nyfødt baby er veldig stort i forhold til resten av kroppen og barnets nakke er ikke sterk nok til å kunne holde vekten av hodet ved en bråstopp. Ved å sette barnet i en bilstol som er vendt mot kjøreretningen minimaliserer man risiko for alvorlig skade. Dette er bekreftet i gjennomførte prøver som viser at kreftene som i dette tilfellet virker på barnet, er 5 ganger mindre.

Har barnets alder noe betydning for om det skal settes mot kjøreretningen? Bilstoler montert bakovervendt blir klassifisert på samme måte som stoler montert forovervendt – det er høyden og vekten og ikke alderen til barnet som er avgjørende.

Hva er de grunnleggende reglene for transport av barn i bilstol?

Selv om du har kjøpt en bilstol tilpasset vekten og høyden på barnet og montert den i bilen på en riktig måte, så er det ikke alt. De andre faktorene som påvirker sikkerheten av barnet ditt under en bilreise er:

  • riktig festet sikkerhetsbelte – det er viktig å legge den nedre delen av beltet under magen til barnet. Det øvre delen skal gå på skrå over kroppen. Et uriktig plassert sikkerhetsbelte kan medføre ytterligere skader ved en kollisjon eller ulykke;
  • deaktivert kollisjonspute – det er bare tillatt å sette et barn i en bakovervendt bilstol i passasjersetet etter at kollisjonsputen blir deaktivert. Hvis kollisjonsputen utløses, kan den knuse bilstolen.

Hvor lenge skal barnet ditt bruke en bilstol? Alderen er ikke avgjørende her fordi regelverket fokuserer på høyden. Det er påbudt at barn under 135 cm settes i en bilstol. Barn mellom 135 og 150 cm kan transporteres uten bilstol hvis det ikke er mulig å finne passende stol.

Er det mulig å leie bil med bilstol?

Skal du på ferie med familien? Hvis du ønsker å reise med leid bil, anbefaler vi å leie en bil med bilstol. Vi vet hvor viktig det er for foreldre at barna deres er trygge. Det er gunstig å leie en personbil med bilstol. Leiefirmaet vårt vil velge en stol tilpasset høyden og vekten på barnet ditt slik at dere trygt kan reise videre.

Er du interessert i tilbudet vårt? Vil du bestille bil med bilstol for en bestemt periode? Ta gjerne kontakt med oss og bli kjent med tilbudet.

Anbefalinger

Hva sier de om oss

Andre gang vi bruker Oslo bilutleie AS og må si oss veldig fornøyd ved begge anledninger. Bilen fungerte som den skulle og god plass. Henting og levering av bil gikk også utmerket. Service på topp og ingenting å klage på Prisen er også lavere enn andre utleier kunne tilby. Vil absolutt bruke dem igjen.
Njaal Reitan
Jeg hadde aldri leid leiebil før og Oslo bilutleie AS var en utrolig bra opplevelse. Enkel administrasjon og hyggelige og dyktige kundebehandlere. Bilen jeg leide var en ny bil i stallen, en VW Crafter og den satt som et “skudd” på veien og var en flott kjøreopplevelse hvor fører satt godt og hadde god oversikt. Jeg anbefaler Oslo bilutleie As på det varmeste.
Øystein Berntsen
Leid bil av dere 2-3 ganger. Alltid god service. Fine biler og enkel administrasjon. Lett å hente og levere bilen med bussen rett utenfor området også.
Jørgen Fjelstad
Tusen takk for en glimrende leieopplevelse. Det siste halvannet året har jeg prøvd tre forskjellige firmaer når jeg har leid bil i jobbsammenheng, og dere er klart best. Kvaliteten på bil er milevis unna det andre jeg har fått leie til samme pris. Takk for oss!
Fredrik M. Ungdomsprest i Tanum menighet
Leide 9 seter Caravelle, alt veldig greit ifht bil og inn- og utlevering. Eneste minus at vi ikke fikk endelig avtale før drøye to uker før leieperioden. Anbefaler leiebil derfra, utover dette. God kvalitet på eldre bil som vi leide, kjørte over 400 mil – ingen problemer med bilen overhodet!
Trine Maren S.M.
Flotte biler, og god service. Vi kan trygt anbefale Oslo Bilutleie AS.
Finnmarksfisk AS
Vi benytter Sundal Bilutleie på et jernbaneprosjekt vi har mellom Larvik og Porsgrunn. Anleggs-prosjekt som dette gir ganske røff bruk på bilene, Sundal Bilutleie har vært gode til å stille opp når noe skjer. Nå har vi brukt de på ganske mange prosjekter og det er jo en grunn til at vi stadig velger Sundal om igjen.
Caverion AS Per-Morten – 13 biler utleid
Vi er fornøyd prisen er grei og bilene er greie. For oss er det vel først og fremst pris som gjør at vi velger Sundal Bilutleie. Jeg har ingenting å utsette på Sundal Bilutleie – vi er fornøyd.
Skanska Norge AS Geza B.
Vil bare takk Oslo Bilutleie avd. Oslo for ekstrem god service. Både priser, biler og service er av ytterste kvalitet. Takk for et bra leieforhold. Vi kommer tilbake i 2018 med nye behov og vil helt klar benytte dere når vi skal leie bil. Ønsker dere en God Jul og Et Godt Nytt år.
Flexcom AS
Det er flere avdelinger hos oss i Skanska som bruker Sundal bilutleie. Min opplevelse er at de er fleksible, rimelige og har god service. Jeg har ikke noe problem med å anbefale Sundal Bilutleie til andre.
Skanska Norge AS Hans Peter J.
FAQ

Ofte stilte spørsmål

Har dere timesleie på bilene?
Hvordan definerer dere weekend/helg?
Kan jeg tilbakelevere bilen utenom åpningstid?
Har dere åpent i helgene?
Hvor stor bil kan jeg kjøre på vanlig førerkort klasse B?
Har leiebilene bombrikke?
Kan jeg betale med kontanter?
Kan jeg få utlevert bil på Oslo lufthavn Gardermoen?
Egenandelen ved skade
Er den prisen inkludert 2 sjåfører?
Ikke noe “ung sjåfør” gebyr?
Hvilke biler leies hyppigst i Oslo?
Hvor mye koster det å leie en bil i Oslo?
Hvor mye koster det å leie en minibuss i Oslo?
Hvor mye koster det å leie en van i Oslo?
Hvor mye koster det å leie en personbil i Oslo?
Hvor mye koster det å leie en bil for en uke i Oslo?
Hvor mye koster det å leie en bil for en måned i Oslo?
Hvilken bil bør man leie i Oslo?
Hva er fartsgrensen i Oslo?
Hva koster drivstoff i Oslo?
Hvor er det best å parkere i Oslo?
Hva trenger jeg for å leie en bil?
Hvordan velge riktig bil?
Må jeg betale et depositum når jeg leier en bil i Oslo?
Kommer leiebiler i Oslo med en begrenset kjørelengde?
Kan jeg leie en dieselbil i Oslo?
Kan jeg leie en bil med automatgirkasse i Oslo?