Økonomisk kjøring – 7 viktigste prinsipper for miljøvennlig kjøring

Ecodriving

Økokjøring er en kjøreteknikk som kort sagt består av å kjøre en viss avstand med lavest drivstofforbruk. Det er både økonomisk og økologisk og har mange fordeler for både sjåføren og kloden. Hva skal man huske på når man setter seg bak rattet? Hvilke regler skal man følge? Hva bør man unngå?

Ecodriving

Økokjøring – alt du trenger å vite

Økonomisk kjøring gir ikke bare økonomiske fordeler, men påvirker også sikkerheten og miljøet. For å kjøre økonomisk trenger man bare å følge visse prinsipper og tenke taktisk. Tenk flyt i kjøring, vær oppmerksom og prøv å forutse hendelser i trafikken. Jo færre brå manøvrer, desto lavere drivstofforbruk. Smarte løsninger som finnes i din bil, kan også være til hjelp. Vår Bilutleie tilbyr bilmodeller utstyrt med systemer som fremmer lavt drivstofforbruk.

Økonomisk bilkjøring – en praktisk guide

Vil du kjøre økonomisk, miljøvennlig og redusere slitasje på bilens mekaniske deler? Lær 7 viktigste prinsipper for miljøvennlig bilkjøring og kjør tryggere.

Hvor lenge bør man la bilen varme opp?

Etter å ha skrudd på tenningen, bør man komme seg av sted så snart som mulig. Jo lenger bilen står på unødvendig tomgang, desto større drivstofforbruk blir det. Dette fordi motoren varmes raskest opp under kjøring.

Når skifter man fra 1. til 2. gir?

Som regel brukes første gir nesten kun fra stillestående. Man skifter til andre gir etter ca. 10 meter. Å kjøre for lenge på lavt gir fører til unødvendig drivstoffbruk.

Hvilket turtall er det best å kjøre på?

Grunnprinsippet er å kjøre på høyest mulig gir, men holde turtall så lavt som mulig. Lavere turtall gir mindre drivstofforbruk. Du kan lese om det beste anbefalte turtallet i produsentens anbefalinger. For en bensinmotor er gjerne 3500 o/min optimal fart på motoren mens 1500 til 3000 er det mest normale turtallsområdet på en dieselmotor Det er også lurt å bruke cruisekontrollen. Kjøring med jevn hastighet har en positiv effekt på motoren.

Hvordan lære seg å bremse riktig?

Økonomisk kjøring handler om flyt. Unngå kraftig nedbremsing. Brå nedbremsing øker ikke bare drivstofforbruket, men bidrar også til raskere slitasje på bremseklossene. I tillegg øker dynamisk kjøring sannsynligheten for en ulykke eller kollisjon.

Sparer man drivstoff når man kjører på tomgang?

Mange synes det er best å sette bilen i fri og clutche ut når de nærmer seg et kryss eller trafikklys. Denne oppfatningen er imidlertid feil. Bruk motorbrems ved å gire gradvis ned i stedet for å bruke fotbremsen. Motoren bruker ikke drivstoff under motorbremsing. Gradvis hastighetsreduksjon gir også bedre kontroll over kjøretøyet. Dette har særlig betydning på kaldere dager. Du kan lese mer om dette i vår artikkel: Økonomisk fornuftig og kulden.

Tips for økonomisk bykjøring

Først og fremst bør man unngå brå manøvrer, dvs. brå nedbremsing og akselerasjon. Vær oppmerksom, les trafikken og hold passende avstand mellom kjøretøyet foran.

Har bilens tilstand noe å si for høyere drivstofforbruk?

Sjekk oljen, filtrene og hjullagrene regelmessig. Disse elementene kan betydelig øke drivstofforbruket. Husk regelmessig sjekk av lufttrykk og riktig balanserte hjul. Disse problemene kan gi utslag i høyere drivstofforbruk.

Velg en miljøvennlig kjørestil

Selv om miljøvennlig kjøring kan virke komplisert i starten, tar det ikke lang tid før den blir en automatisk vane. Det er lurt å analysere driftskostnadene fortløpende. Nyere biler er utstyrt i avanserte datamaskiner, noe som gjør det mye enklere. I disse bilene viser systemet når man bør skifte gir samt aktuelt drivstofforbruk.

Anbefalinger

Hva sier de om oss

Andre gang vi bruker Oslo bilutleie AS og må si oss veldig fornøyd ved begge anledninger. Bilen fungerte som den skulle og god plass. Henting og levering av bil gikk også utmerket. Service på topp og ingenting å klage på Prisen er også lavere enn andre utleier kunne tilby. Vil absolutt bruke dem igjen.
Njaal Reitan
Jeg hadde aldri leid leiebil før og Oslo bilutleie AS var en utrolig bra opplevelse. Enkel administrasjon og hyggelige og dyktige kundebehandlere. Bilen jeg leide var en ny bil i stallen, en VW Crafter og den satt som et “skudd” på veien og var en flott kjøreopplevelse hvor fører satt godt og hadde god oversikt. Jeg anbefaler Oslo bilutleie As på det varmeste.
Øystein Berntsen
Leid bil av dere 2-3 ganger. Alltid god service. Fine biler og enkel administrasjon. Lett å hente og levere bilen med bussen rett utenfor området også.
Jørgen Fjelstad
Tusen takk for en glimrende leieopplevelse. Det siste halvannet året har jeg prøvd tre forskjellige firmaer når jeg har leid bil i jobbsammenheng, og dere er klart best. Kvaliteten på bil er milevis unna det andre jeg har fått leie til samme pris. Takk for oss!
Fredrik M. Ungdomsprest i Tanum menighet
Leide 9 seter Caravelle, alt veldig greit ifht bil og inn- og utlevering. Eneste minus at vi ikke fikk endelig avtale før drøye to uker før leieperioden. Anbefaler leiebil derfra, utover dette. God kvalitet på eldre bil som vi leide, kjørte over 400 mil – ingen problemer med bilen overhodet!
Trine Maren S.M.
Flotte biler, og god service. Vi kan trygt anbefale Oslo Bilutleie AS.
Finnmarksfisk AS
Vi benytter Sundal Bilutleie på et jernbaneprosjekt vi har mellom Larvik og Porsgrunn. Anleggs-prosjekt som dette gir ganske røff bruk på bilene, Sundal Bilutleie har vært gode til å stille opp når noe skjer. Nå har vi brukt de på ganske mange prosjekter og det er jo en grunn til at vi stadig velger Sundal om igjen.
Caverion AS Per-Morten – 13 biler utleid
Vi er fornøyd prisen er grei og bilene er greie. For oss er det vel først og fremst pris som gjør at vi velger Sundal Bilutleie. Jeg har ingenting å utsette på Sundal Bilutleie – vi er fornøyd.
Skanska Norge AS Geza B.
Vil bare takk Oslo Bilutleie avd. Oslo for ekstrem god service. Både priser, biler og service er av ytterste kvalitet. Takk for et bra leieforhold. Vi kommer tilbake i 2018 med nye behov og vil helt klar benytte dere når vi skal leie bil. Ønsker dere en God Jul og Et Godt Nytt år.
Flexcom AS
Det er flere avdelinger hos oss i Skanska som bruker Sundal bilutleie. Min opplevelse er at de er fleksible, rimelige og har god service. Jeg har ikke noe problem med å anbefale Sundal Bilutleie til andre.
Skanska Norge AS Hans Peter J.
FAQ

Ofte stilte spørsmål

Har dere timesleie på bilene?
Hvordan definerer dere weekend/helg?
Kan jeg tilbakelevere bilen utenom åpningstid?
Har dere åpent i helgene?
Hvor stor bil kan jeg kjøre på vanlig førerkort klasse B?
Har leiebilene bombrikke?
Kan jeg betale med kontanter?
Kan jeg få utlevert bil på Oslo lufthavn Gardermoen?
Egenandelen ved skade
Er den prisen inkludert 2 sjåfører?
Ikke noe “ung sjåfør” gebyr?
Hvilke biler leies hyppigst i Oslo?
Hvor mye koster det å leie en bil i Oslo?
Hvor mye koster det å leie en minibuss i Oslo?
Hvor mye koster det å leie en van i Oslo?
Hvor mye koster det å leie en personbil i Oslo?
Hvor mye koster det å leie en bil for en uke i Oslo?
Hvor mye koster det å leie en bil for en måned i Oslo?
Hvilken bil bør man leie i Oslo?
Hva er fartsgrensen i Oslo?
Hva koster drivstoff i Oslo?
Hvor er det best å parkere i Oslo?
Hva trenger jeg for å leie en bil?
Hvordan velge riktig bil?
Må jeg betale et depositum når jeg leier en bil i Oslo?
Kommer leiebiler i Oslo med en begrenset kjørelengde?
Kan jeg leie en dieselbil i Oslo?
Kan jeg leie en bil med automatgirkasse i Oslo?