Hva kan du kjøre med førerkort klasse B?

Reiseentusiastene velger mer og mer oftere bilferie. Manglende kunnskap om gjeldende forskrifter kan imidlertid ødelegge ferieidyllen. Det er viktig å vite hva man kan kjøre med førerkort klasse B? Er “vanlig førerkort” nok for å dra en campingvogn? Og hva om man vil reise med hele familien eller med en større gruppe venner?

Klasse B – hva kan du kjøre med denne?

Førerkort klasse B er den vanligste førerkorttypen for de fleste sjåførene som kjøper sitt første kjøretøy. Førerkort B gir deg rett til å kjøre personbil eller et vogntog bestående av motorvogn og tilhenger med visse begrensninger. Motorvogn må ikke brukes til å trekke tilhenger eller tilhengerredskap med aktuell totalvekt som er større enn den vektgrense for tilhenger som er fastsatt for motorvognen. Dette er gode nyheter for alle som drømmer om campingvognferie. Klasse B gir deg rett til å slepe en lett tilhenger, for eksempel en campingvogn.

Førerkort B kan gi også deg rett til å kjøre andre typer kjøretøy eller motorredskap, med visse begrensningene. Med førerkort klasse B kan du kjøre blant annet:

 • en personbil med en maksimal tillatt vekt på ikke mer enn 3500 kg,

 • Du kan trekke tilhenger etter en personbil når tilhengerens tillatte totalvekt er maks 750 kg. Du kan trekke en tyngre tilhenger hvis den tillatte totalvekten for bilen og tilhengeren til sammen er maks 3 500 kg.

 • alle typer moped med to, tre eller fire hjul,

 • motorsykkel med fire hjul,

 • I Norge kan du trekke en tilhenger på inntil 750 kg hvis motorsykkelen har et slagvolum over 125 cm3,

 • snøscooter med eller uten tilhengerslede (med klasse B tatt før 1. juli 2006),

 • ATV som er registrert som motorsykkel med fire hjul.

 • motorsykkel med tre hjul (med klasse B tatt før 19. januar 2013)

 • traktor med en tillatt totalvekt på maks 3 500 kg.
  Hvis du trekker en tilhenger, må traktoren kunne kjøre maks 40 km/t.
  Førerrett for traktor gjelder kun i Norge. (med klasse B eller T tatt før 1. januar 2005),

 • motorredskap med en tillatt totalvekt på maks 3 500 kg. Et motorredskap kan for eksempel være en gaffeltruck eller en hjullaster.

Det fremkommer fra forskriften at førerkort klasse B gir deg rett til å trekke en tilhenger som veier opptil 750 kg. I de fleste tilfeller er det nok til å slepe en campingvogn. Men hva om du skal på ferie med en campingvogn som er tyngre? Da må du utvide førerrett til klasse BE, som gir deg rett til å slepe tyngre kjøretøy.

Hvor mange passasjerer kan jeg ha med hvis jeg har klasse B?

Du lurer kanskje på hvor mange passasjerer kan du egentlig ha med i bilen med førerkort klasse B? I dette tilfellet er reglene klare. Du kan kjøre en personbil som er godkjent for maks 8 passasjerer, i tillegg til fører.

Da lurer du kanskje også på maksimalt antall seter i bilen som du har lov å kjøre med klasse B? Etter gjeldende regelverk kan du med førerkort klasse B ha inntil 8 seter i bilen din, i tillegg til førersetet. I Norge må man være 18 år for å få førerkort klasse B.

Før ferieperioden kommer flere kunder som er interessert i minibussutleie til Oslo Bilutleie uten å være klar over at de ikke har lov å kjøre alle typer minibuss. Vi oppfordrer alle våre kunder til å bli kjent med gjeldende regelverk for hvor mange passasjerer man kan ha med i en minibuss med førerkort klasse B.

Etter gjeldende regelverk

 • kan du med førerkort klasse B ha inntil 8 seter i bilen din, i tillegg til førersetet (dvs. personbil, noen varebiler og minibusser).

 • En bil med mer enn 9 seter defineres som buss. Med førerkort for klasse D1 kan du kjøre en minibuss som er godkjent for maks 16 passasjerer (varebil, minibuss og noen typer buss).

 • Skal du kjøre en minibuss med mer enn 17 seter må du ha førerkort klasse D. også ofte kalt busslappen. (minibusser og busser).

Klasse B og varebil

Kan jeg kjøre en varebil med førerkort klasse B? Men ulike typer varebil kan du ta med fra 8 til 16 passasjerer. Du kan kjøre en varebil forutsatt at antall seter i vognkortet ikke overstiger 9. Hvis antallet seter er imidlertid større, må du utvide førerkortet ditt med en ny klasse.

Klasse B og minibuss

Hva med en minibuss? Vi anbefaler at du gjør deg kjent med spesifikasjonen på den aktuelle minibussmodellen. Det finnes kjøretøy med antall seter som gjør det mulig å kjøre minibuss med førerkort klasse B. Flere mininbusstyper kan imidlertid ta opptil 16 passasjerer, da er det ikke tilstrekkelig med klasse B.

Minibuss med 9 seter – hvilken førerkortklasse?

Skal du på ferie med din store familie eller med en gruppe venner, og vil leie en minibuss? Du må ha førerkort klasse D1 for å kjøre et kjøretøy med mer enn 9 seter. Du må være minst 21 år og ha førerkort for klasse B for å ta førerkort for klasse D1.

Med førerkort for klasse D1 kan du kjøre en minibuss som er godkjent for mellom 9 og 16 passasjerer. Den kan maks være 8 meter lang. Du kan trekke en tilhenger når den har en tillatt totalvekt på maks 750 kg.

Vil du trekke en tilhenger som veier over 750 kg, må du ta førerkort for klasse D1E.

Anbefalinger

Hva sier de om oss

Andre gang vi bruker Oslo bilutleie AS og må si oss veldig fornøyd ved begge anledninger. Bilen fungerte som den skulle og god plass. Henting og levering av bil gikk også utmerket. Service på topp og ingenting å klage på Prisen er også lavere enn andre utleier kunne tilby. Vil absolutt bruke dem igjen.
Njaal Reitan
Jeg hadde aldri leid leiebil før og Oslo bilutleie AS var en utrolig bra opplevelse. Enkel administrasjon og hyggelige og dyktige kundebehandlere. Bilen jeg leide var en ny bil i stallen, en VW Crafter og den satt som et “skudd” på veien og var en flott kjøreopplevelse hvor fører satt godt og hadde god oversikt. Jeg anbefaler Oslo bilutleie As på det varmeste.
Øystein Berntsen
Leid bil av dere 2-3 ganger. Alltid god service. Fine biler og enkel administrasjon. Lett å hente og levere bilen med bussen rett utenfor området også.
Jørgen Fjelstad
Tusen takk for en glimrende leieopplevelse. Det siste halvannet året har jeg prøvd tre forskjellige firmaer når jeg har leid bil i jobbsammenheng, og dere er klart best. Kvaliteten på bil er milevis unna det andre jeg har fått leie til samme pris. Takk for oss!
Fredrik M. Ungdomsprest i Tanum menighet
Leide 9 seter Caravelle, alt veldig greit ifht bil og inn- og utlevering. Eneste minus at vi ikke fikk endelig avtale før drøye to uker før leieperioden. Anbefaler leiebil derfra, utover dette. God kvalitet på eldre bil som vi leide, kjørte over 400 mil – ingen problemer med bilen overhodet!
Trine Maren S.M.
Flotte biler, og god service. Vi kan trygt anbefale Oslo Bilutleie AS.
Finnmarksfisk AS
Vi benytter Sundal Bilutleie på et jernbaneprosjekt vi har mellom Larvik og Porsgrunn. Anleggs-prosjekt som dette gir ganske røff bruk på bilene, Sundal Bilutleie har vært gode til å stille opp når noe skjer. Nå har vi brukt de på ganske mange prosjekter og det er jo en grunn til at vi stadig velger Sundal om igjen.
Caverion AS Per-Morten – 13 biler utleid
Vi er fornøyd prisen er grei og bilene er greie. For oss er det vel først og fremst pris som gjør at vi velger Sundal Bilutleie. Jeg har ingenting å utsette på Sundal Bilutleie – vi er fornøyd.
Skanska Norge AS Geza B.
Vil bare takk Oslo Bilutleie avd. Oslo for ekstrem god service. Både priser, biler og service er av ytterste kvalitet. Takk for et bra leieforhold. Vi kommer tilbake i 2018 med nye behov og vil helt klar benytte dere når vi skal leie bil. Ønsker dere en God Jul og Et Godt Nytt år.
Flexcom AS
Det er flere avdelinger hos oss i Skanska som bruker Sundal bilutleie. Min opplevelse er at de er fleksible, rimelige og har god service. Jeg har ikke noe problem med å anbefale Sundal Bilutleie til andre.
Skanska Norge AS Hans Peter J.
FAQ

Ofte stilte spørsmål

Har dere timesleie på bilene?
Hvordan definerer dere weekend/helg?
Kan jeg tilbakelevere bilen utenom åpningstid?
Har dere åpent i helgene?
Hvor stor bil kan jeg kjøre på vanlig førerkort klasse B?
Har leiebilene bombrikke?
Kan jeg betale med kontanter?
Kan jeg få utlevert bil på Oslo lufthavn Gardermoen?
Egenandelen ved skade
Er den prisen inkludert 2 sjåfører?
Ikke noe “ung sjåfør” gebyr?
Hvilke biler leies hyppigst i Oslo?
Hvor mye koster det å leie en bil i Oslo?
Hvor mye koster det å leie en minibuss i Oslo?
Hvor mye koster det å leie en van i Oslo?
Hvor mye koster det å leie en personbil i Oslo?
Hvor mye koster det å leie en bil for en uke i Oslo?
Hvor mye koster det å leie en bil for en måned i Oslo?
Hvilken bil bør man leie i Oslo?
Hva er fartsgrensen i Oslo?
Hva koster drivstoff i Oslo?
Hvor er det best å parkere i Oslo?
Hva trenger jeg for å leie en bil?
Hvordan velge riktig bil?
Må jeg betale et depositum når jeg leier en bil i Oslo?
Kommer leiebiler i Oslo med en begrenset kjørelengde?
Kan jeg leie en dieselbil i Oslo?
Kan jeg leie en bil med automatgirkasse i Oslo?