Trafikkregler i Norge for besøkende

Tilreisende som ønsker å se store deler av landet vårt igjennom bil, må forberede seg på mange timer bak rattet. Derfor er en ekstra titt på trafikkreglene før man leier bil fra et norsk utleieselskap viktig for turister. Brudd på disse reglene vil tross alt føre til dyre, og ofte strenge straffer.

Den urbane fartsgrensen i Norge er 50 km/t. Selv om høyere fartsgrense blir angitt med skilt, har ikke lastebiler og biler med hengere lov til å kjøre fortere enn 80 km/t.

I Norge må du kjøre til enhver tid med nærlys, og naturligvis sikkerhetsbelte. Barn som er mindre enn 135 cm skal sikres i et passende barnesete.

I over 70 år har Norge praktisert tollregler. Siden bompenger mange steder samles inn elektronisk og ikkje kan bli betalt direkte i kontanter, bør du orientere deg på forhånd om de lokale forholdene.

Straffen for kjøring under påvirkning av alkohol i Norge er dramatisk, og den tillatte maksimumsverdien er 0,2 ‰, dvs. selv etter bare en øl, bør man ikke opp holde seg bak rattet. Elg og rein vil hyppigere prøve å krysse veien i skumring, så dette er noe å passe på. Noen norske veier er stengt på vinteren, men eksakt hvilke veier og når kan være væravhengig og påvirket av andre forhold. Et kjapt googlesøk vil informere om dette.

I løpet av vintermånedene i Norge er vinter- eller helårsdekk med en mønsterdybde på 3 mm obligatorisk. I motsetning til andre land, er bruk av vinterdekk med pigger tillat fra 1 november hvert år. På større kjøretøy på hjulene omringer av kjettinger i vintermånedene.

I Oslo og Trondheim tilkommer et gebyr på 30 kroner hver dag hvis man kjører bil med piggdekk i disse områdene.

Andre nyheter